Westwall 188

Anno 1999, après 2 ans de restauration, la masion a la Westwal 188 a été prèt. Omdat het om een zeer uitzonderlijk object gaat verdient het een plaats hier in het web.

 

Het huis

Het huis in de zgn. "Gründerzeit-Stil" werd vermoedelijk gebouwd rond 1880. Het betreft hier een 3-etagen hoge "Putzbau" in 4 assen. De middenas in de hogere etagen wordt door ionische zuilen, fraaie architraven en driehoeksgevels benadrukt. De trap is in zijn geheel, tot aan de bovenste etage, van eikehout vervaardigd en versierd met leuningstokken van notehout, die met de hand gedraaid en bewerkt zijn. Bijzondere marmeren vloeren en een bronzen beeld ronden het beeld af. De met "Butzenscheiben" versierde deuren zijn allen bewaard gebleven en geven het trappenhuis door hun warme kleuring van het invallend licht een heel bijzondere atmosfeer.

 

Geschiedenis van de Westwall 188

Anklicken zum Vergrößern
Tekening van de facade, gemaakt door
de vorige eigenaar Victor Woytowicz

Er wordt altijd weer verteld, dat de Westwall 188 door een nederlandse cacao koopman, genaamd van Houten gebouwd werd en dat die er zelf met zijn gezin gewoond zou hebben. Het huis wordt in Krefeld ook wel de "van Houten villa" genoemd. Dat verhaal klopt niet. De heer Hanisch van de monumentenzorg van Krefeld en ik hebben de moeite gedaan, door alle telefoonboeken van Krefeld te bladeren uit die tijd en hebben het navolgende gereconstrueerd:

Anklicken zum Vergrößern
Vermoedelijk August Heinen in trotse
pose, op het nog intacte balkon

De architekt Peter Schroers, die aan de andere kant van het wijkje, aan de Hubertusstraße 152 woonde, werd in 1893 eigenaar van het perceel aan de Westwall 188. Hij ontwierp en bouwde het nu nog bestaande huis op dat adres. Op die Hubertusstraße had ook een zekere Heinrich Heinen (geb. 04.03.1852, gest. 26.11.1923) een fluweel fabriek genaamd "Heinrich Heinen Samt und Samtbänder Velvet und Velvetbänder Fabrik, gausrix Anstalt und Samt- und Velvetdruckerei", die aan de achterzijde precies grensde aan het perceel aan de Westwall. De welvarende Heinrich Heinen, een Pruis en katholiek, woonde in die tijd nog op Westwall 190, het huis ernaast. Hij kocht echter in 1896 direkt het ondertussen voltooide huis van Schroers en kon nu comfortabel door zijn tuin in de fabriek kkomen. De zoon van Heinrich Heinen, August Heinen, die ondertussen de zaken van zijn vader had overgenomen, betrok het huis op nummer 188 en liet een tussendeur inbouwen naar nummer 190, zodat hij en zijn vader vrijelijk tussen beide huizen heen en weer konden.


De deur, die beide huizen met elkaar
verbond, is in 1920 afgedekt met een
prachtige houten garderobe

August Heinen woonde er tot hij in 1920 verhuisde naar de Hubertusstraße 187. In dat jaar verhuurde hij zijn huis aan een metaalwaren fabrikant, die enkele jaren later - na de dood van August 1923 - van diens broer, Robert Heinen, het huis kocht.

Klik om de foto te vergroten
Blik vanaf de Liebfrauenkirche (toen Marienkirche)
over de prachtstraat van Krefeld. Het huis is op de vergroting
met een pijl aangegeven.

Krefeld wordt de stad van fluweel en zijde genoemd. De textielkoopman Heinrich Heinen bevond zich in de dagen dat hij op nummer 188 woonde in goed gezelschap. Naast hem op nummer 186 bevond zich de firma Wolff und Beckerath Zeugdruckerei en aan de andere kant op nummer 190 woonde de zijde textielkoopman ?.

Klik om de foto te vergroten
Aanzicht naar het noorden met blik op de Liebfrauenkirche.
De platanen werden in de koude winters tegen het
oorlogseinde gekapt en opgestookt. Bij het bombardement,
waarbij het huis rechts sneuvelde, viel klaarblijkelijk
ook het balkon naar beneden. Dat werd pas in 1999 weer hersteld.

In de vroegere fabriek is nu een fitnessruimte ondergebracht.

 

Het huis wordt in het bijzonder gekenmerkt door de waardevolle details en zijn behouden originaliteit. Om die reden werd het in 1985 op de monumentenlijst van het land Nordreihnwestfalen geplaatst onder het nummer 357. Na de restauratie van 1997 tot 1999 werd het huis gesplitst in 4 eenheden, drie woningen en een bureau (net zoals toen) op de begane grond. Dat bureau kan eventueel ook verbouwd worden tot een woning. Aan de plannen daarvoor wordt op dit moment gewerkt. Meer daartoe volgt hieronder.

 

Het Penthouse

Hoog boven de daken van Krefeld, met prachtig uitzicht op de rechtbank, bevind zich het Penthouse met een enorm dakterras. Over twee etages verdeeld en zeer bijzonder ingericht is dit zonder twijfel één van de mooiste woningen van Krefeld. Met veel liefde voor detail en met geraffineerde oplossingen hebben de eigenaars iets unieks tot stand gebracht.

 

De eerste en tweede etage

In de tweede etage bevindt zich een woning die veel gelijkenis vertoont met die op de eerste etage. Qua ruimtelijke indeling is ze zelfs identiek, op de eerste, aan de Westwallzijde gelegen kamer na. Die is verdeeld in twee ruimtes. Ook hier zijn de plafonds meer dan 4 meter hoog en van stuck voorzien.

De nog luxueuzere eerste etage heeft in de woonkamer prachtige "Putten" engelen. Het unieke plafond in de eetkamer is naar het origineel hersteld. De eveneens onder monumentenzorg staande parketvloeren zijn allen in quatre-carré stijl en bevinden zich na 123 jaar nog in een prima staat.

Eén dezer dagen moet ik beslissen, welke van de beide etages ik zelf wil houden, namelijk de 1e etage of de begane grond. Omdat een ervan daardoor beschikbaar wordt voor verkoop, volgt aansluitend een gedetailleerde beschrijving van beide etages:

Küchendetail

 

De begane grond van 106m2 werd ten tijde van van Houten al als bureau gebruikt. Binnenkort zal ook deze etage tot een luxueuze woning worden verbouwd. Op dit moment zijn twee concepten uitgewerkt met respectievelijk 156m2 en 135m2. Het laatste concept is ons favoriete. De planing is bijna afgesloten. Zodra alle vereiste vergunningen binnen zijn, wordt een aanvang met de verbouwing gemaakt. De ruimtes die gekenmerkt zijn met "Küche" en met "Bad", zullen nieuw gebouwd worden. Hoe die er ongeveer uit zullen gaan zien, kunt u op de navolgende fotomontages zien.

Deze fotomontages tonen de toekomstige badkamer (links) en de nieuwe keuken (rechts). De houten profielen die gebruikt zullen gaan worden zijn zo "filigran" als mogelijk, om zoveel mogelijk licht binnen te laten. Het balkon van de eerste etage zal met bijna 2 meter verlengd worden. Na de verbouwing zal de begane grond ongeveer 135m2 groot zijn.

Verdere al bestaande kenmerken zijn:

 

Mocht u geinteresserd zijn in één der etages, verzoek ik u contact met mij op te nemen. De contactgegevens vindt u op de daarvoor aangewezen pagina.

Accueil Consultancy Management Curriculum Hosting Realpop Westwall Fotografie Contact